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Research results of a research group led by Associate Professor Takushi Namba have been published in the American scientific journal "iScience" / 難波卓司准教授ら研究グループの研究成果が、米国科学誌『iScience』に掲載されました

2023年7月21日

 Spirulina, an algae that grows by absorbing sunlight and atmospheric CO2, has been attracting attention as a superfood that is both a sustainable material and rich in a variety of nutrients.

 By artificially aging fibroblasts, which are present in all organs, this research group found that the amount of antioxidant protein SOD2, which protects cells from harmful active oxygen species, decreases, resulting in reduced mitochondrial function. Furthermore, by using the polysaccharide component generated by heat-extracting spirulina, it was discovered that the amount of SOD2 is increased, mitochondrial function is restored, and aging fibroblasts are rejuvenated. In addition, while most materials that increase the amount of SOD2 have caused inflammatory reactions at the same time, the polysaccharide component of spirulina has the effect of simultaneously activating Nrf2, which has an anti-inflammatory effect, and we found that this is a new type of material that can strongly enhance the antioxidant effect of cells while suppressing inflammatory reactions. This is a new type of material that can strongly enhance the antioxidant effect of cells while suppressing inflammatory reactions.

 With the results of this research, it is expected that spirulina, a sustainable material, will be utilized in cosmetics and health foods aimed at anti-aging in the future.

スピルリナは、太陽の光と大気中のCO2を吸収して成長する藻で、サステナブルな素材でありながら様々な栄養素を豊富に含むスーパーフードとして注目されてきました(<< LINK >>, in Japanese)。

 本研究グループは、全ての臓器に存在している線維芽細胞を人工的に老化させることで、悪影響を与える活性酸素から細胞を守っている抗酸化タンパク質SOD2の量が減少し、結果としてミトコンドリアの機能が低下することを明らかにしました。さらに、このスピルリナを熱抽出して発生する多糖成分を用いることで、SOD2の量を増加させてミトコンドリアの機能を回復し、老化した線維芽細胞を若返らせることを発見しました。また、これまでSOD2量を増加させる素材は、同時に炎症反応を起こしてしまうものがほとんどでしたが、スピルリナの多糖成分には抗炎症作用のあるNrf2を同時に活性化させる効果があり、炎症反応を抑制しつつ細胞の抗酸化作用を強力に高めることができる新しいタイプの素材であることを見出しました。

 この研究成果により、サステナブルな素材であるスピルリナが、今後アンチエイジングを目指した化粧品や健康食品として活用されることが期待されます。